Kuřecí polévka "Dios"
Újházy je slabý odvar, ale velice děkuji za námět. Ze dvou kuřat (1,2 a 1,4 kg) po vykostění udělám perkelt, nebo mamka udělá kuřecí roládu, no a co se zbytkem? Skelety, kosti a křídla použiji k přípravě polévky. Při vykosťování necháme na skeletu více masa.
Dále budu potřebovat: Drůbeží játra (vepřová játra), středně velkou a menší cibuli, kousek celeru, cca 4 mrkve, 2 petržele, houby-nejlépe 5-6 středně velkých žampionů , 2 zrnka nového koření, 5 zrnek pepře, sůl, 2 – 3 vejce, polohrubou mouku, česnek, mletou sladkou a pálivou papriku (nebo chilli).
Maso (skelety) dám do studené vody (cca 3 litry) a přivedu do varu. Pěnu sesbírám, přidám středně velkou cibuli, nové koření, pepř a osolím. Na mírném ohni vařím cca 1 – 1,5 hod. Uvařené maso opatrně vyjmu a přidám nakrájené žampiony (půlku). Znovu přivedu do varu a přímo do polévky zavařím knedlíčky. Knedlíčky vkládám menší (dětskou) polévkovou lžící vždy namočenou v polévce aby se knedlíčky nepřilepovaly. Polévku pod pokličkou vařím cca 20 minut na mírném ohni. Během této doby maso oberu, nakrájím a na pánvičce prudce osmahnu (cca 5 minut) společně se žampiony. Pánvičku odstavím z plamene, maso zapráším mletou sladkou a pálivou paprikou, přidám nakrájený česnek zamíchám a (asi po minutě smažení) maso podliji trochou vývaru a pod pokličkou ještě dusím cca 5 minut.
Zeleninu do polévky připravuji tak, že mrkev a celer nakrájím na nudličky, petržel na kolečka a všechno orestuji na másle. Do polévky ji přidávám těsně před koncem vaření.
Knedlíčky dělám následovně: Drůbeží játra (cca 150 g) a jednu menší cibuli nasekám nadrobno játra i cibuli (udělám játra i cibuli zvlášť a potom dohromady) a smíchám s dvěma až třemi vejci, , petrželovou natí a podle potřeby zahustím strouhankou a 1 lžící polohrubé mouky. . Nechám 15 minut stát, aby strouhanka nabobtnala. Lžící namočenou v horké polévce nebo ve vodě tvořím malé knedlíčky, které zavařuji přímo do vařící polévky a vařím 20 minut. ( do doby než se v polévce dovaří knedlíčky a zelenina). Podávám s nudlemi.