Kuřecí ruláda
Kuřecí ruládu ze dvou kuřat dělá mamka (manželka), protože kdysi, když jsme zkoušeli vykosťování kuřete (od hřbetu a od prsou) prostě vyhrála. Vykostění kuřete od prsou jí vyhovuje více, protože se lépe začíná a v konečné fázi se plátek pro ruládu lépe upravuje (tvrdí mamka). Skelet kuřete a křídla se použije do kuřecí polévky. Hned poté co se mamka zmíní o kuřecí ruládě, musím nabrousit tzv. malý černý špičatý nůž s kratší tenčí čepelí, který se velice hodí k vykostění kuřat, krájení cibule, chleba, salámu, slaniny….na všechno. Postup vykostění je celkem „jednoduchý“.
Řádně umyté kuře nařízne podélně na prsou, opatrně odřízne maso s kůží od kostry (skeletu).
Stehna nařízne podél kostí a vykostíme. Křídla odsekne a použije do polévky (nebo jinak).
Maso upravíme v rovnoměrný plát. Po vykostění následuje příprava nádivky. Nádivku můžeme udělat různé, např.: Přiměřené množství nadrobno nakrájené cibule zpěníme na tuku(oleji). Přidáme na kostičky pokrájenou anglickou slaninu, hrách (nebo sterilované žampióny) vajíčka a vyrobíme řidší kaši (míchaná vajíčka).
Kuřecí plát masa osolíme, natřeme hořčicí a poklademe náplní, stočíme do rulády a pevně omotáme nití (mamka používá černou). Na povrch rulády naskládáme plátky anglické slaniny a vložíme do pekáče.
Ruládu upečeme na másle za častého přelévání mastnou šťávou. Pokud máme k dispozici dobrou troubu tak kuře neobracíme. Podáváme s vařenými brambory, bramborovou kaší nebo rýží s houbovou čalamádou, anebo s meruňkovým (hruškovým) kompotem.