Na Vánoce ho nekupujeme, máme jiné tradice. V rodině jsem kapra dlouho jedl jenom sám a protože mi ho bylo líto dělat jenom pro sebe a co jsem nestačil skonzumovat, tak jsem nakládal do sladkokyselého nálevu, nebo jsem ty kapry rozdal. Postupně jsem všechny členy rodiny toho kapra naučil jíst. Výuka spočívala v porcování a způsobu úpravy.
Mám připravené tři recepty na úpravu kapra
-Na křenu
-Na houbách
-Na kmíně - po rybářsku a to na leštěné žule, anebo na pánvičce
1.Kapr na křenu
Tento recept na přípravu kapra jsem vyslyšel (nechtíc) v jedné hospůdce na Lipně. A řekl jsem si, tak to musím zkusit. Nedokáži přesně reprodukovat jeho povídání, ale z vyprávění toho člověka jsem okamžitě vycítil vůni a chuť. Je to zcela jednoduché, pravil. To osmahnete porce kapra společně s cibuli.
Jestli nakrájenou na kolečka, anebo na kostičky??? Já to krájel tak i tak. Ale pozor povídal ten pán, toho kapra jsme předtím potřeli solí a česnekem a nechali zaležet klidně celou noc. Opečené porce přeložíte do pekáče a vložíte do trouby, ale předtím to posypete nastrouhaným křenem. Křenem prosím nešetřete.
A vše zalijete smetanou. Až křen chytí takovou nahnědlou barvu tak je to hotovo, povídal.
Tá vůně ta chuť cibule, česneku a křenu dohromady....to ani nebudete tušit, že jíte kapra. Takže jsem to doma zkusil a bylo to vynikající. Nějakou dobu jsem to všem vyprávěl a někoho jsem i na toho kapra pozval.
Podáváme s vařenými brambory.
2.Kapr na houbách (žampiony nejsou podmínkou)
Překrásný je pocit v lese na houbách, když dvě hodiny předtím se u vody podařilo ulovit nějaké ryby.
V loni (2006) bylo snad všude dost hub. V domnění, že budu zdravý a s přesvedčením, že z hub ještě nikdo nepřibral jsem je konzumoval skoro každý den. Jednou, i když jsem doma měl dost čerstvých hub, koupil jsem hlívu ústřičnou, kterou jsem škubal do polévky..... a bylo mi špatně.
Na 1 kg kapra, budeme potřebovat 0,5 kg žampionů nebo jiných hub (nejchutnější je houbová směs), trochu oleje, česnek, sůl a pepř.
Nakrájené houby orestujeme na zpěnené cibulce cca 20 minut a rozložíme je na pekáč i s cibulí.
Naporcovaného kapra, kterého jsme před 2 hodinama potřeli směsí soli a česneku, prudce osmahneme z obou stran.
Rybí porce přidáme k houbám. Porce kapra dáváme pokud možno kůži navrch. Pekáč vložíme do předehřáté trouby na 250oC a pečeme cca 15 min. Vše zalijeme smetanou a pečeme cca 40 minut na cca 180 bez pokličky. oC.
Příloha: chléb, anebo brambory.
3.Kapr po rybářsku
Tento recept jsem "ošlehl" z televize a je vyníkající. Samotné maso vypadá tak jak je vidět na obrázku,
ale co tomu předcházelo. Z kapra musím dostat pěkné filety. Při filetování se odděluje svalová část těla od páteře a žeber. Při zpracování filetu je tato pracovní operace v tomto konkrétním případě doplněna rozrušováním svalových kostí (mezisvalových kůstek). Výsledkem je filet, který má až ke kůži rovnoměrně prořezanou svalovinu i s drobnými mezisbalovými kůstkami a který může být celý konzumován, aniž by byl vnímal přítomnost rozrušených kostic - PARÁDA. Fotil jsem to na kameni, ale vůbec se mi to nepovedlo.
Filetování jsem natočil na video (foťákem), ale neumím to sem dát. Celý recept bez filetování, ale s ukázkou narušení mezisvalových kůstek je vidět na videu, z pořadu Rady ptáka Loskutáka