nadpis

      Výroba brynzy probíhá ve dvou fázích.
     1.Výroba hrudkového sýra
     1.Výroba brynzy
     Vyrobený hrudkový sýr po očištění se lisuje, aby se odstranil zbytek syrovátky a pak nastává proces zrání a to uzavřené bez přítomnosti vzduchu, aby se tak zabránilo vzniku plísni a mazověni a po této době se tato surovina mele a mícha a solí na 1,5 - 2 % potom se hotova brynza porcuje a balí. Kdo by se chtěl dozvědět více, prosím ať zkusí zadat do nějakého vyhledávače tento výraz a ještě doporučuji zadat slovensý výraz "bryndza". Já jsem se osobně dost poučil.Brynza se dělá z kravského i ovčího mléka, ale může se použít i kozí... . Ta pravá brynza je z ovčího mléka

Brynzové halušky

      - 750 g syrových brambor,
      - 250 g hladké mouky nebo 1:1 hladká s polohrubou,
      - 250 g brynzy,
      - 2 - 3 vejce,
      - 150 g slaniny nebo domácího špeku,
      - trocha soli,

Bryndzové halušky

Můj kamarád Miloš 15.1.2020 mne upozornil na to, že na Liptově se těsto připravuje bez vajec. Děkuji za upozornění a všem se za můj omyl omlouvám.

  A skutečně měl pravdu. Okamžitě jsem vyhledal několik receptů, videonávodů a někde se uvádí, že vajíčka ano, ale pravé bryndzové halušky od bači jsou bez vajec, kde by je na salaši vzali, že? Na toto tema může vzniknout velká až filozofická debata. Každá ingredience včetně vajec je totiž diskutabilní. Začneme bryndzou, která je buď "bačovská" anebo "turisticá", pak není jedno jaké brambory použijete. Bramborovému těstu rozhodně pomůžou škrobovité brambory z loňské úrody. O slanině a špeku bychom mohli diskutovat taky několik hodin (která je nejlepší, jestli má být uzená, nebo ne a co kdybych použil anglickou slaninu...), mouka také není jednoznačná a o smetaně ani nemluvím. No, co kdyby se těsto ukrajovalo přímo z dřevěného lopára (prkénka) a to jak? Lžící, anebo nožem je sázíme přímo do vroucí vody? Někdo by halušky jedl klasicky dřevěnou lžící a já je jím vidličkou. Dobrou chuť.

      - syrové brambory podle chuti,
      - hrubá mouka + hladká mouka v poměru 1 : 1,
      - sůl,
      - máslo,
      - bryndza,
      - smetana,
      - slanina,
      - důležitá poznámka: poměr brambor a mouky by měl být 3 : 2,

  Pro názornost abych nekazil Slovenské národní jídlo, tak jsem vybral jedno video (těch na webu je jistě více). viz. video včetně ohlasů

    Brambory nastrouháme na jemném struhadle jako na bramborák, přidáme sůl, mouku a vajíčka a zamícháme . Těsto protlačíme přes síto na halušky

cedník

   nebo nasekáme na prkýnku a shazujeme do vroucí osolené vody. haluškovačMůžeme je vykrajovat lžičkou namočenou ve vroucí vodě, nebo je odkrajovat nožem z prkénka, případně je protlačovat do vroucí vody skrz speciální haluškové síto.Vaříme asi 4-5 minut tj. až halušky vyplavou na povrch vody, to jsou uvařené. Buď je scedíme a propláchneme studenou vodou, abychom je zbavili slizkosti, nebo je vytahujeme dírkatou vařečkou případně naběračkou.

varecha

    V teplé míse případně rovnou v hrnci je dobře promícháme s brynzou, která se na horkých haluškách rozpustí.slanina
Na talířích je pak ještě sypeme rozškvařenou na kostičky nakrájenou slaninou a muže se přidat smetana ke šlehání.
   Halušky s brynzou s tukem sytí, brynza jako každý sýr bílkovinami živí.
   Na obrázku, nížě, jsou foceny halušky se strouhaným balkánským sýrem,
balkán jako nahrážka za brynzu. Nedávno se H.B. brynza nedala sehnat.

halušky