Sekulské a kološvárské zelí patří mezi nejznámější pokrmy založené na této zelenině. Kološvárské zelí proslavila v XIX. století maďarská herečka Déryová, která je poprvé písemně zaznamenala. Je to pokrm velmi náročný na přípravu a také drahý.
Kološvárské zelí
- podle knížky Ilonky Hermanová „Maďarská kuchyně“ vydané Nakladatelstvím Merkur v Praze v r.1989 "
- 500 g vepřového perkeltu,
- dvě nožičky vepřové klobásy,
- 4 kotlety,
- 4 vejce vařená natvrdo,
- 3 lžíce sádla,
- 0,4 l kysané smetany,
- 200 g vařené rýže, sůl.
Připravíme si perkelt, pokud jsme si ho neodložili z předešlého dne. Vejce uvaříme natvrdo. Klobásu nakrájíme na tenké plátky. Kotlety naklepeme, okraje nařízneme. Zelí dusíme do poloměkka. Rýži uvaříme ve slané vodě do poloměkka a scedíme (10 minut varu).
Do zapékací mísy vymaštěné sádlem dáme vrstvu dušeného zelí, na ně vrstvu perkeltu, potom vařená, na kolečka nakrájená vajíčka, dále rýži, plátky klobásy. Nakonec přijde zelí, na které položíme osolené a opepřené kotlety, zalejeme smetanou a pečeme v předehřáté troubě, až jsou kotlety dozlatova upečené a měkké.
Kološvárské zelí trochu jinak
- recept ze dne 19.12.2003
- 10 dkg slaniny,
- 2 kg kysaného zelí,
- cca 1 kg perkeltu z (1 kg plecka),
- 6 plátků kotlet bez kostí (70 dkg),
- sklenička rýže (2 dcl),
- 4 vejce vařená natvrdo,
- 3 lžíce sádla,
- 2 smetany ke šlehání ( celkem 0,75 dcl),
- 70 dkg uzeného bůčku,
- 15 dkg cibule
- sůl, pepř a mletá sladká paprika.
Část surovin na přípravu pokrmu
Perkelt (paprikáš) jsem připravil podle známého receptu. ( 2 cibule nakrájené nadrobno zpěním na tuku, přidám na kostičky nakrájené maso a za stálého míchání osmahnu ze všech stran. Zapráším paprikou, zamíchám a nechám dusit na mírném ohni do poloměkka cca 30 min. Pokud maso pustí málo šťávy tak malinko podliji vývarem nebo vodou.) Mezitím jsem uvařil 4 vajíčka natvrdo, potřebné množství rýže do poloměkka (vařil jsem jenom 10 minut) a předepsané množství zelí podusím taktéž do poloměkka.
Do zapékací mísy (pekáče) navrstvím zelí, perkelt,oloupaná vajíčka uvařená natvrdo a nakrájená na tenké kolečka, rýži, zelí, uzené maso nakrájené na kostičky. Vrstvy opakujeme. Na závěr přidám plátky kotlet a pekáč je plný. Zalejeme smetanou a pečeme v předehřáté troubě, až jsou kotlety dozlatova upečené a měkké cca 45 minut čekáme, hladovíme a těšíme se.
PS: Až kolega Brázda (dělá brambory a počasí), tento recept vyzkoušel přišel na maličký nedostatek. Co se slaninou? No slaninu nakrájenou na plátky (nebo na kostičky) naskládám na kotlety, aby při pečení příliš nevyschly.