Úvodem bych rád představil dva recepty ("Kohoutí budíček" a "Slepičí polévka podle herce Ede Újházyho" z knížky "Maďarská kuchyně" do Ilonky Hermanové, která byla vydaná nakladatelstvím Merkur v Praze roku 1989.
1.Kohoutí budíček
1 kg kysaného zelí, 300g uzené klobásy, 100 g slaniny, 1 velká cibule, 0,25 l kysané smetany, 1 lžíce mouky, 1 lžíce mleté sladké papriky, 3 stroužky česneku, kopr, sůl.
Kohoutí budíček patří mezi oblíbené pijácké polévky, stejně jako Slepičí polévka podle herce Ede Újházyho. Kysané zelí překrájíme na menší kousky a dáme vařit s rozdrcenými česnekovými stroužky a špetkou soli. Máme-li dost láku ze zelí, dáme mu přednost před vodou. Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, zpěníme na ní jemně nakrájenou cibuli, poprášíme mletou paprikou a krátce zamícháme. Zalijeme mírně horkou vodou a přidáme zelí. Když zelí změkne, přidáme do polévky uzenou klobásu nakrájenou na větší kousky a zahustíme ji kyselou smetanou rozmíchanou s moukou. Ještě krátce povaříme, polévku dochutíme a podáváme jako samostatný pokrm.
Slepičí polévka podle herce Ede Újházyho
slepice, 2 celery,1 mrkev, 1 kořen petržele, 100 g žampionů nebo jiných hub, mletý pepř, špetka zázvoru, petrželová nať, sůl.
Vykuchanou slepici omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky. Vaříme zvolna v osolené vodě do poloměkka. Potom přidáme zeleninu nakrájenou na stébla asi 3 cm dlouhá, nakrájené houby, pepř, sůl, a zázvor. Polévku vaříme dál, až maso i zelenina změknou. Mezitím si uvaříme v osolené vodě vlasové nudle (pokud možno domácí). Po scezení je dáme do hotové polévky, dochutíme ji a jako poslední do ní vložíme jemně nakrájenou petrželovou nať.
Vlasové nudle: 100 g polohrubé mouky, 1 vejce, několik kapek oleje zpracujeme v těsto, které po půlhodinovém odležení tence vyválíme. Plát dáme sušit na čistý papír nebo utěrku asi na 1/2 hodiny, potom z něj nakrájíme pruhy, složíme je na sebe a velmi ostrým nožem nakrájíme na jemné nudličky. Ty necháme na chvíli rozhozené proschnout a pak je zavaříme. Doba vaření je asi 2 minuty.