Na jataganu jsem zakoupil čepel Lauri fillet, kterou jsem si vybral pro její dobré řezné vlastnosti a její rozměry mi také vyhovují. Nůž -rukojeť a pouzdro jsem dodělal doma v paneláku při skromné vybavenosti dílny - koutek s malým svěrákem s několika pilníky apod. Dále mi k výrobě posloužila ruční elektrická vrtačka.
potřebný materiál:
- Lauri fillet
- materiál na rukojeť - bříza, podložka, kůže
- dvousložkové lepidlo UHU plus endfest 300 kg
1.Postup
Čepel není nutno nějak upravovat mimo délky trnu, který jsem zkrátil o 250 mm. Protože Josef zrovna neměl nařezané špalíky, tak jsem ho vyhotovil pomoci dlát z kousku polena.
Na připravený špalíček jsem nakreslil přibližný tvar, včetně trnu čepele.
... tvar záštity....
... čepel před poškrábáním chráním zabalením do kartonu....
... do špalíku jsem "vyhlodal" otvor pro trn. Tento úkon je pro mě ten nejproblrmatičtějším v celém procesu. Zatím jsem nenašel žádný postup, který by vyloučil nepřesnosti. Problém vidím v délce otvoru pro trn s přihlédnutím k tloušťce trnu (2 mm). V případě vrtání otvoru prodlouženým vrtákem o průměru 3 mm se mi vrták ohýbá "do luku", takže díra je ve tvaru turecké šavle, mám pocit, že se vrták sveze po létech dřeva. Na hlodání používím upravený list k přímočařé pile. Takže raději vrtám opatrně, abych neměl velkou spotřebu dřeva.
... záštitu jsem upravil a nasadil na trn....
... Otvor pro trn jsem vyplnil dvousložkovým lepidlem, špalek jsem ohřál v troubě (NA STOJATO), aby se lepidlo dostalo tam kam má. Do otvoru s lepidlem nasunu osazený trn (podložka a kůže) a nechám několik hodin zavadnout, tak aby lepidlo ještě nevytvrdlo a nebylo moc tekuté. V tomto stavu celý nůž mohu upnout do přípravku a utáhnout. Lepidlo nechám vytvrdnout podle teploty prostředí. V zimě stačí celý přípravek pověsit na radiátor ústředního topení. Jinak celý přípravek vložím do předehřáté trouby, ale ne naležato, aby lepidlo nevyteklo. Takže špičkou nože směrem nahoru.
Nastáva čas hrubého opracování...
Hrubý tvar...
Rašplí, pilníky a pilníčky vymodeluji přesný tvar ručky. Jemné vyhlazení jsem dělal smirkem různé zrnitosti, od P40 až do P800. Po ukončení broušení rukojěť na chvíli namočím do vody a nechám pořádně oschnout. Na rukojeti vylezou "chlupy, opět brousím smirkem P800 utřu mírně vlhkým hadříkem a nůž (rukojeť) vložím do ohřátého "POLISCHE" (ve vodní lázni), který jsem namíchal z včelího vosku, lněného oleje a karnauba. Rukojeť napouštím cca 3 hodiny. Nechám vychladnout a po 24 hodinách leštím flanelovým hadříkem.
A nůž je připravený k použití
Můj první filetovací nůž
Filetovací_2
Filetovací_3
Filetovací_4