nadpis

   Maso zbavíme žil, úlomků kostí, chrupavek a šlach, nakrájíme na stejně velké, asi 0,4 kg těžké kusy, předchladíme na teplotu asi +2o C, promícháme se solí a česnekem a těsně naskládáme do skleněné, kameninové, hliníkové, smaltované nebo polyetylénové nádoby. Nádobu uložíme nezakrytou do chladničky při teplotě 0 - 4o C na 4 dny.
   Odleželé maso umeleme na mlýnku (s deskou s většími otvory, asi 8 mm), přidáme koření a dobře promícháme, nejlépe ručně propracujeme. Hmotu plníme do tenkých čistých střev zbavených vody a to pevně, aby v ní nezůstávaly vzduchové bubliny. Naplněna střeva přetočením členíme na jednotlivé klobásy (12 – 15 cm), po párech oddělujeme a konec uzavíráme špejlí, popřípadě provázkem. Po naplnění necháme rozležené asi dvě hodiny při pokojové teplotě a pak je udíme. Asi 30 minut necháme klobásy při malém ohni lehce okouřit a osušit, potom teplotu v udírně na 0,5 hodin zvýšíme asi na 60oC. Po této době oheň zmenšíme tak, aby teplota v udírně nepřesahovala 40o C a klobásy udíme ještě 2 dny.
   Krátkodobě klobásy nejlépe uskladníme v chladničce při teplotě 0 - 2o> C. Dlouhodobě, tj. až na 4 měsíce (bez ztráty jakosti), můžeme klobásy konzervovat zmrazením nebo sterilací. Klobásy zavěšené v místnosti příliš vysychají a stávají se tuhé; často se vlivem ponechaných vzduchových bublin i kazí.

   Domácí klobásy podle „Anyu z Lelesu"

    „Anyu“- maminka klobásy dělá následovně: Ke kilogramu vepřovému bůčku a 0,5 kg přednímu hovězímu masu, které umele na mlýnku s deskou s většími otvory, asi 8 mm přidá dvě vrchovaté polévkové lžíce mleté sladké papriky, 1 lžíci (ne vrchovaté) mletého pepře, 1,5 - 2 lžíce soli, 5 stroužků česneku (jemně nasekané, ne utřený, ne lisovaný). Vše důkladně promíchá a nechá odležet asi dvě hodiny. Promíchanou směs plní do vepřových tenkých střev, ale nožičky nedělá, prostě na první pohled to vypadá jako Kabanos. Klobásy se neudí, jsou dělané k okamžité přípravě dušením. Někdy místo hovězího masa se použije libové vepřové maso.

koření

   koření na 2,5 kg masa - jednou to vyfotím ze statívu

maso

   maso nakrájím na kostky

maso

   namleté maso namíchám s kořením

maso

   naplním do střívek

maso

   V kastrolu je trochou podliju a než přivedu k varu, tak vidličkou propíchám střívka . Potom je dělám pod podličkou cca 20 minut. Potom klobásy obrátím, propíchám střívka a bez pokličky vodu nechám vydusit. Klobásy opeču na vlastní šťávě.